Resirkulert aluminium fra Toten skal gi biler med null utslipp
Innlandsporteføljen skal finne de grønne og innovative vinnerprosjektene med størst potensial for ny verdiskapning i Innlandet. De seks første kandidatene er plukket ut, og deriblant bedriften Metallco. Metallco ser stor vekst i markedet for resirkulert aluminium. Selskapet deltar i grønn plattform prosjektet Alu-Green for å utvikle fremtidens helsirkulære verdikjede for aluminium sammen med Benteler og flere av bedriftene i industriparken på Raufoss.
Aluminium har et kjempepotensial til å redusere utslipp og skape mer sirkulære produkter. Vi er allerede svært gode på dette i Norge, og ved optimal resirkulering kan vi levere legeringer til bildelindustrien med svært lave klimagassutslipp, sier daglig leder i Metallco, Tord Linnerud.

.
Innlandsporteføljen er et samspillsprosjekt som drives av Innlandet Fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innovasjon Norge Innlandet, i samarbeid med EY. Resultatet skal bli en portefølje som viser de mest innovative, lønnsomme og sirkulære innovasjonsprosjektene i Innlandet, og hva som skal til for å realisere dem.
Sikter mot null
Innlandet har en omfangsrik lettmetallindustri som foredler aluminium. Mange av bedriftene leverer deler til bilindustrien.
Nylig lanserte bilmerket Polestar en ambisjon om å produsere en bil med nullutslipp – uten å bruke kvotekjøp for å kompensere for utslipp i verdikjeden. Flere bilprodusenter er ventet å følge på.
Skal bilprodusentene nå målet om nullutslipp fra hele verdikjeden, åpner det seg spennende markedsmuligheter for norske leverandører. De norske smelteverkene leverer allerede aluminium med svært lave utslipp gjennom bruk av ren norsk vannkraft. Klarer vi i tillegg å løfte resirkuleringen gjennom hele verdikjeden åpner det seg store markedsmuligheter for norsk industri, sier Geir Ringen, Professor ved NTNU.

.
Kraftsatsing for å bygge grønn aluminium
Norge er Europas største produsent av primæraluminium, og har komplette verdikjeder for produksjon av avanserte industriprodukter på basis av aluminium. Bransjen er forskningsintensiv, og ved NTNU i Trondheim arbeider professor Geir Ringen for å knekke kodene som skal til for å forsterke konkurransefortrinnet norske aluminiumsprodukter har gjennom lave klimagassutslipp og gjenbruk.
I Alu-Green prosjektet skal vi ta mange, små og store steg for å nå målet om en sirkulær, grønn verdikjede for aluminium. Prosjekteier Hydro har samlet et sterkt lag som skal jobbe med grunnleggende materialteknologi og industriprosjekter for å utvikle større konstruksjoner på basis av resirkulert aluminium. Grønn plattformprosjektet gir anledning til å jobbe mot dette målet – med tett kobling mellom industri og næringsliv, sier Geir Ringen, professor i materialteknologi ved NTNU.

.
Innlandet forbedrer et suksessprosjekt
Direktør i Innovasjon Norge Innlandet, Sverre Bjørnstad, tok initiativ til mobiliseringen gjennom Innlandsporteføljen:
Bedriftslederne er blitt like radikale som miljøvernerne. Prosjektene må være materialeffektive og klimavennlige for å vare i flere tiår, og sikre lønnsomme investeringer. Her må vi i virkemiddelapparatet henge på bedriftene – og sørge for riktig dosert risikoavlastning, for å holde følge med ambisjonene. Samtidig er det mange biter som skal falle på plass. Et prosjekt som Innlandsporteføljen kan hjelpe oss å koble sammen bedriftene som ønsker å bygge ny industri, med kompetansemiljøer nasjonalt og internasjonalt, som kan hjelpe de i mål, sier Bjørnstad.
EY har allerede ledet sukessprosjektet Vestlandsporteføljen på oppdrag fra Vestland fylke. Nå skal oppskriften ytterligere forbedres i Innlandet på skuldrene til et allerede vellykket prosjekt:
Skal Innlandet lykkes med grønn omstilling tror vi mest på å ta utgangspunkt i kompetansemiljøene som finnes i næringslivet her. Så er det vår jobb å lytte og utfordre bedriftene på hvilke prosjekter de ser som de mest lovende og som har størst skaleringspotensial. Når vi har de mest lovende prosjektene på plass, må næringsaktørene, virkemiddelaktørene, og forsknings- og utviklingsmiljøene i felleskap delta i dugnaden for å realisere prosjektene, sier programleder Vegard Sjursen fra EY.